Labanino Rafael politológus, a Konstanzi Egyetem és a Ludwigsburgi Pedagógiai Egyetem tudományos munkatársa, a 21 Kutatóközpont elemzője.


Tanulmányait az ELTE Állam és Jogtudományi Karán, a Közép Európai Egyetemen és a Berni Egyetemen végezte. A Berni Egyetemen az eddigi legátfogóbb gazdaság- és szociálpolitikai reformadatbázison dolgozott. A Liberalization Database 1973-2013 segítségével összesen 37 országban 12 szakpolitikai területen követhetők nyomon az első olajválság után egyre hangsúlyosabbá, majd évtizedekre dominánssá váló piacosító reformok. A Konstanzi Egyetemen az elmúlt három évben egy, a lengyel Opolei Egyetemmel közös, a cseh, magyar, lengyel és szlovén felsőoktatási, egészségügyi és energiapolitikai érdekszervezeti populációkat vizsgáló kutatásban vett részt. A Ludwigsburgi Egyetemen egy három másik német egyetemmel közös, szövetségi kutatásban a fenntartható fejlődés oktatásának bevezetését méri fel a német iskolarendszerben.

Egyetemi tanulmányai alatt tagja volt a Corvinus Egyetem Társadalom Elméleti Kollégiumának. Vezető nyári és téli egyetemeken (ECPR, Essexi Egyetem, NORDWEL Reasses, Oslói Egyetem) mélyítette el társadalomtudományi módszertani és elméleti tudását. Tanulmányait több nemzeti (a svájci SVPW/ASSP, a holland Politicologentmaal) és nemzetközi (European Consortium for Political Research) politikatudományi társaság konferenciáin mutatta be. Rendszeresen jelennek meg a magyar sajtóban publicisztikái. Tudományos eredményeit nemzetközi referált folyóiratokban és tudományos kiadóknál (pl. Springer, Routledge) megjelentetett tanulmánykötetekben publikálja.